Tiedote -
Scania esittelee uuden nousevan ja irtikytkeytyvän telivedon.
Scania esittelee uuden RB662 taka-akseliston, jonka uutena ominaisuutena on nouseva ja irtikytkeytyvä teliveto. Uusi ominaisuus soveltuu erinomaisesti 6x4- ja 8x4-alustoihin maansiirtoon, puuautoihin, sekä HCT-vetureihin. Ominaisuus parantaa ajoneuvon käsiteltävyyttä, vähentää renkaiden kulumista sekä pienentää polttoaineen kulutusta jopa 6% kevyillä kuormilla liikuttaessa.
Scanian uusi RB662 telivetoinen taka-akselisto on varustettavissa telin nosto -ominaisuudella. Teliä nostettaessa, takimmaisen vetävän akselin veto kytkeytyy automaattisesti pois päältä. Uuden ominaisuuden avulla voidaan saavuttaa jopa 6% säästö polttoaineen kulutuksessa ajotehtävästä ja kuormituksesta riippuen. Ominaisuus myös parantaa ajoneuvon käsiteltävyyttä, pienentää kääntösädettä ja vähentää renkaiden kulumista. Normaalilla runkokorkeudella ja rengaskoolla telin nosto kestää noin 25 sekuntia. Nostetun teliakselin maavara yläasennossa on jopa 70 mm.
Tämä on ollut erittäin kysytty ominaisuus ja olemme tyytyväisiä esitellessämme tämän erinomaisen ominaisuuden.” kertoo Scania kuorma-autojen tuotepäällikkö Bo Eriksson. ”Ajotehtävästä riippuen ja tyhjänä ajettaessa, telivetoisen auton polttoaineen kulutus voi olla jopa 6% pienempi verrattuna periteiseen telivetoon. Tämä on merkittävä säästö ajotehtävissä, joissa paluumatka ajetaan tyhjänä ja ajomatkat ovat pitkiä. Tällaiset ajomatkat ovat yleisiä esimerkiksi pohjoismaisilla puutavara-autoilla. Ja kaiken lisäksi, ajoneuvon käsiteltävyys on parempi ja renkaiden kuluminen vähenee.”
Nouseva ja irtikytkeytyvä teliveto (LDTA) -ominaisuus vaatii alustaan ilmajousituksen. Alustan painoa ominaisuus lisää noin 60 kg. Pääosa saavutetusta polttoaineen kulutussäästöstä syntyy vastuksen vähenemisestä kun takimmainen akseli on nostettu ja veto irtikytketty. Noin 10% säästöstä syntyy pienemmästä vierimisvastuksesta teli ylhäällä ajettaessa. Ominaisuus on saatavilla 19, 21 ja 26 telipainoille ja teli ylhäällä sallitut taka-akselipainot ovat 9,5, 10 ja 13 tonnia.
Ensi vaiheessa LDTA -ominaisuus ei ole saatavilla napavälitteisiin taka-akselistoihin tai tridem-alustoihin (8x4*4). Ominaisuuden käyttäminen on helppoa. Kuljettaja vain painaa telin nosto -painiketta. Mikäli kuormitus on liian suuri, järjestelmä varoittaa kuljettajaa ja telin nosto ei tällöin ole mahdollista. Telin nosto onnistuu kaikissa nopeuksissa. Telivedon irtikykeytyminen perustuu yksinkertaiseen hammaspyöräkytkin -tekniikkaan.
”Odotamme todellakin, että tämä ominaisuus tulee suosituksi monessa eri kuljetustehtävässä.” lisää Eriksson. ”Ominaisuuden lisähinta kompensoituu nopeasti ja tämä uusi ominaisuus edelleen parantaa Scanian kokonaistaloudellisuutta.”
Lisätiedot:
Bo Eriksson, tuotepäällikkö, Scania kuorma-autot, Scania CV
Puhelin: +46 70 248 50 52, email: bo.eriksson@scania.com
Mika Jukkara, tuotepäällikkö, Scania Suomi Oy
Puhelin: +358 400 900 170 email: mika.jukkara@scania.fi
Aiheet
Kategoriat
Scania on maailman johtavia kuljetusratkaisujen tarjoajia. Viemme yhdessä kumppaneidemme ja asiakkaidemme kanssa kuljetustoimintaa kestävämpään suuntaan. Vuonna 2019 toimitimme asiakkaillemme 91 700 kuorma-autoa, 7 800 linja-autoa sekä 10 200 teollisuus- ja merimoottoria. Nettomyynti oli yli 152 mrd. SEK (lähes 15 mrd. EUR), josta palvelumyynnin osuus oli n. 20 prosenttia. Vuonna 1891 perustetulla ja yli 100 maassa toimivalla Scanialla on n. 51 000 työntekijää. Tutkimus- ja tuotekehitystoiminta on keskitetty Ruotsiin; sitä harjoitetaan myös Brasiliassa ja Intiassa. Tuotanto tapahtuu Euroopassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Aasiassa; Afrikassa, Aasiassa ja Euraasiassa on myös alueellisia tuotantokeskuksia. Scania kuuluu TRATON SE -konserniin. Lisätietoja osoitteessa: www.scania.com