Ohita
Scania testaa itseohjautuvia kuorma-autoja normaaliliikenteessä moottoritiellä

Tiedote -

Scania testaa itseohjautuvia kuorma-autoja normaaliliikenteessä moottoritiellä

Scania on saanut luvan Ruotsin kuljetushalliukselta testata itseohjautuvia kuorma-autoja normaalissa liikenteessä E4 moottoritiellä Södertäljen ja Jönköpingin välillä Ruotsissa. Testaus toteutetaan yhteistyössä TuSimple:n kanssa, joka on maailman johtavia autonomisten ajoneuvojen kehittäjiä maailmassa. TuSimple on Scanian ja TRATON-konsernin avainkumppani tällä tutkimusalalla.

Testissä käytettävät kuorma-autot kuljettavat Scanian omia tuotteita osana yrityksen normaalia logistiikkaa ja ajoneuvot ovat osa Scanian kuljetuslaboratorion kalustoa.

Itseohjautuvien ajoneuvojen tutkimustyössä käytetään mittarina standardoitua 5-tasoista SAE asteikkoa. Scanian testeillä toteutetaan tason 4 teknologian testaukset. Tämä tarkoittaa, että ajoneuvot ohjautuvat autonomisesti, mutta ajoneuvon ohjaamossa toimintaa valvoo kuljettaja. Testeissä ohjaamossa on myös mukana testausinsinööri monitoroimassa ja tallentamassa tietoa, jota saadaan ajoneuvon lukuisten autonomisen ajon mahdollistavien sensoreiden kautta.

“Tason 4 testejä on jo suoritettu kuorma-autoilla Yhdysvallissa ja Kiinassa. Käsittääkseni Scania on ensimmäinen, joka suorittaa vastaavia testejä Euroopassa kuljettaen samalla oikeita tuotteita terminaalien välillä ja operoiden oikeassa moottoritieliikenteessä”, kertoo Hub2hub-projektista vastaava Hans Nordin.

Myöhemmin tänä vuonna Scanialla on tarkoitus laajentaa testausta koskemaan koko kuljetusreittiä Södertäljen ja Helsingborgin välillä.

”Tulevina vuosina pyrimme testaamaan teknologiaa myös muissa Euroopan maissa sekä Kiinassa”, kertoo Mats Nordin.

Scania on testannut itseohjautuvia kuorma-autoja jo kaivoskuljetuksissa Australiassa vuodesta 2017 lähtien.

“Kokemukset ovat osoittaneet, että itseohjautuvat ajoneuvot voivat olla todellisuutta muutamien vuosien kuluessa suljettujen alueiden kuljetuksissa kuten kaivoksissa ja terminaalialueilla” kertoo Nordin.

Nordinin mukaan itseohjautuvat kuorma-autot voivat olla todellisuutta yleisillä teillä, kun kyseessä ovat terminaalien väliset kuljetukset moottoriteitä pitkin.

”Olemme kehityksessä jo niin pitkällä, että itseohjautuvat kuorma-autot voivat olla markkinoilla seuraavan viiden vuoden aikana tämän tyyppisiä kuljetuksia varten. Kestää kuitenkin vielä pidemmän aikaa ennen kuin kuorma-autot voivat kulkea autonomisesti kaksisuuntaisilla teillä ja kaupunkiliikenteessä” toteaa Nordin.

Scanian kumppani TuSimple, jonka pääkonttori sijaitsee San Diegossa Yhdysvalloissa ja toimistot Tusconissa, Sanghaissa ja Pekingissä, on perustettu vuonna 2015. Yrityksellä on jo kokemusta miljoonien kilometrien testauksesta tason 4 autonomisista ajoneuvoista moottoritieliikenteessä. TuSimple on tämän tutkimusalueen johtava toimija maailmassa.

Scanian autonomisten kuorma-autojen testausta esittelevän videon voi katsoa YouTube kanavalta osoitteesta: https://youtu.be/Q_LVfIEpWEM

Lisätiedot:

Hans-Åke Danielsson, tiedottaja, Scania CV AB
Puh: +46 08 553 856 62
E-mail: hans-ake.danielsson@scania.com

Aiheet

Kategoriat


Scania on maailman johtavia kuljetusratkaisujen tarjoajia. Viemme yhdessä kumppaneidemme ja asiakkaidemme kanssa kuljetustoimintaa kestävämpään suuntaan. Vuonna 2019 toimitimme asiakkaillemme 91 700 kuorma-autoa, 7 800 linja-autoa sekä 10 200 teollisuus- ja merimoottoria. Nettomyynti oli yli 152 mrd. SEK (lähes 15 mrd. EUR), josta palvelumyynnin osuus oli n. 20 prosenttia. Vuonna 1891 perustetulla ja yli 100 maassa toimivalla Scanialla on n. 51 000 työntekijää. Tutkimus- ja tuotekehitystoiminta on keskitetty Ruotsiin; sitä harjoitetaan myös Brasiliassa ja Intiassa. Tuotanto tapahtuu Euroopassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Aasiassa; Afrikassa, Aasiassa ja Euraasiassa on myös alueellisia tuotantokeskuksia. Scania kuuluu TRATON SE -konserniin. Lisätietoja osoitteessa: www.scania.com

Yhteyshenkilöt

Olli Heikkinen

Olli Heikkinen

Lehdistön yhteyshenkilö Markkinointipäällikkö +358 10 555 5254

Liittyvä sisältö

Scania vahvisti asemiaan Suomen markkinajohtajana. Puuautoissa Scanian markkinaosuus oli yli 44%.

Scania vahvisti asemiaan raskaiden kuorma-autojen markkinajohtajana Suomessa

Scania vahvisti asemiaan raskaiden kuorma-autojen markkinajohtajana Suomessa. Scanian markkinaosuus vuonna 2020 oli 38,6% raskaiden kuorma-autojen ensirekisteröinneistä. Vaihtoehtoisten polttoaineiden osuus kasvoi jätteenkuljetuksissa ja linja-autoissa. Scanian menestyksen takana Suomessa on luotettava palveluverkosto, joka vahvistuu edelleen tulevaisuudessa.

Scania esittelee uuden nousevan ja irtikytkeytyvän telivedon.

Scania esittelee uuden nousevan ja irtikytkeytyvän telivedon.

​Scania esittelee uuden RB662 taka-akseliston, jonka uutena ominaisuutena on nouseva ja irtikytkeytyvä teliveto. Uusi ominaisuus soveltuu erinomaisesti 6x4 ja 8x4 alustoihin maansiirtoon, puuautoihin, sekä HCT-vetureihin. Ominaisuus parantaa ajoneuvon käsiteltävyyttä, vähentää renkaiden kulumista sekä pienentää polttoaineen kulutusta jopa 6% kevyillä kuormilla liikuttaessa.

Scania uusi vaihteisto G33CM

Scania esittelee huipputekniset vaihteistouutuutensa

Vaihteistot seuraavalle vuosikymmenelle: Scania esittelee huipputekniset vaihteistouutuutensa
Uusi automatisoitujen manuaalivaihteistojen valikoima on kehitetty ajettavuuden ja kestävyyden ehdoilla Laajempi välitysalue, 1 % alhaisempi polttoaineenkulutus ja vähemmän melua Kevyempi, parantunut vaihtamistapahtuma, suurin vääntömomentti jopa 3700 Nm Alumiinikotel

Scania esittelee täyssähkökuorma-auton, jonka toimintasäde on 250 km.

Scania esittelee täyssähkökuorma-auton, jonka toimintasäde on 250 km

​Scania esittelee ensimmäisen täyssähkökuorma-autonsa. Scanian sähkökuorma-auto, jonka toimintasäde on jopa 250 km, toimii koko päivän ja palaa turvallisesti varikolleen yön yli tapahtuvaa latausta varten. Ellei toimintasäde riitä, kuljettaja voi pikaladata autoa tauon tai luonnollisten pysähdysten aikana.