Ohita
Esittelyssä Scanian ensimmäinen sähkökuorma-automallisto
Esittelyssä Scanian ensimmäinen sähkökuorma-automallisto

Tiedote -

Sähköistyksen ensimmäinen virstanpylväs – esittelyssä Scanian ensimmäinen sähkökuorma-automallisto

Scania esittelee tänään markkinoille ensimmäisen sähkökuorma- automallistonsa näyttäen tietä kohti kestäviä kuljetusjärjestelmiä. Suorituskykyiset pistokehybridi- ja täyssähkökuorma-autot keskittyvät aluksi kaupunkiympäristöön suunnattuihin tehtäviin kuten jakelukuljetuksiin.

Dieseliä tai uusiutuvia polttoaineita käyttävien laadukkaiden kuorma-autojen valmistajana tunnetulle Scanialle tämä on suuri harppaus eteenpäin yrityksen kehitystyössä. Tulevina vuosina Scania kehittää edelleen sähköajoneuvovalikoimaansa kaikkiin kuljetustehtäviin, myös kaukokuljetuksiin ja maansiirtoon.

”Esittelemme hyvin ylpeinä Scanian pitkän aikavälin sähköistysohjelman”, Scanian pääjohtaja Henrik Henriksson sanoo. ”Tulevina vuosina julkistamme vuosittain sähköajoneuvoja koko tuotevalikoimaan, ja järjestelemme parhaillaan tuotantoamme tätä silmällä pitäen. Erityisen merkittävää on se, että julkistamme muutaman vuoden kuluttua kaukokuljetuksiin soveltuvia sähkökuorma-autoja, jotka on tarkoitettu ladattaviksi kuljettajan pakollisen 45 minuutin tauon aikana.”

Kaupallisessa liikenteessä ja ammattiliikenteessä toimivien kuorma-autojen sähköistäminen on ratkaisevan tärkeää, jos halutaan saavuttaa Pariisin sopimuksen mukainen alle 1,5 °C:n lämpeneminen. Sähköajoneuvot nousevat siksi yhä kiinnostavammaksi vaihtoehdoksi edistyksellisille asiakkaille. Alkuvaiheessa Scania kehittää ja ottaa käyttöön hybridi- ja täyssähkökuorma-autoja yhteistyössä tällaisten edistyksellisten asiakkaiden kanssa.

Scanian täyssähkökuorma-auto – ohjaamovaihtoehtoina L ja P ohjaamot – on varustettu 165–300 kWh akkupaketilla ja 230 kW sähkömoottorilla, mikä vastaa noin 310 hevosvoiman moottoritehoa. Asiakkaat voivat valita viiden tai yhdeksän akun paketin; jälkimmäisellä ajomatka yhdellä latauksella on jopa 250 km.

Scanian pistokehybridikuorma-auto – senkin ohjaamovaihtoehtoina L ja P ohjaamot – sallii polttomoottorikäytön pitkillä siirtymätaipaleilla ja tarvittaessa jopa 60 kilometrin ajon sähkötoimisena. Uusiutuvaa polttoainetta käyttämällä liikennöitsijä voi vähentää ympäristövaikutustaan merkittävästi.

Molemmat tekniikat perustuvat Scanian moduulijärjestelmään, jonka kestävyydestään ja luotettavuudestaan tunnetut komponentit ovat käytössä Scanian koko kuorma-automallistossa.

”Vaikka sähköajoneuvot edustavat tietyllä tavalla uutta tekniikkaa, olemme tehneet kaiken voitavamme, jotta niiden käytettävyys on yhtä korkealla tasolla kuin muiden kuorma-autojen. ”Scania edustaa premium-laatua, ja sanomattakin on selvää, että sen tekevät myös sähkökuorma-automme.”

Tavanomaisen tavaraliikenteen ja kylmäkuljetusten lisäksi sähkökuorma-autoja voi menestyksekkäästi käyttää myös vaihtolavakuljetuksiin, maansiirtoon, betonikuljetuksiin, jätehuoltoon sekä palo- ja pelastustoimen tarpeisiin.

”Olemme vakuuttuneita siitä, että tulevaisuuteen katsovat asiakkaat haluavat varmistaa, että heidän kalustonsa on käyttökelpoinen myös tulevaisuudessa. ”Suuren kaluston omistaville kuljetusliikkeille sähköajoneuvon hankinta tässä vaiheessa antaa mahdollisuuden kerätä kokemuksia ensimmäisten joukossa. Tiedämme myös, että moni suuri kuljetuspalvelujen ostaja haluaa pienentää hiilijalanjälkeään.”

Sekä pistokehybridi- että täyssähkökuorma-auto pääsevät oikeuksiinsa kaikkialla siellä, missä kaupungin keskusta-alueilla rajoitetaan liikenteen päästöjä. Ne myös mahdollistavat käyttöasteen nostamisen. Hiljaiseen jakeluun kykenevien kuljetuspalvelujen käyttöä voidaan jatkaa pitkälle iltaan ja aloittaa aikaisin aamulla, jolloin vältetään ruuhkat ja pysäköintivaikeudet. Tutkimusten mukaan ruuhka-aikojen ulkopuolella toteutettu jakelu voi sujua jopa 30 prosenttia nopeammin kuin päiväsaikaan pysäköinnin helpottuessa, ruuhkien vähentyessä ja risteysajon nopeutuessa.

Täyssähköautoon voidaan valita viisi akkua, joiden kokonaiskapasiteetti on 165 kWh, tai yhdeksän akkua, kokonaiskapasiteetiltaan 300 kWh. Yksi akuista sijaitsee moottoritunnelissa, loput neljä tai kahdeksan alustan sivuilla.

Akut ladataan 130 kW DC teholla CCS-latausliittimen ansiosta. Lataaminen tyhjästä 80 prosenttiin kestää viiden akun paketilla alle 55 minuuttia, yhdeksän akun paketilla alle 100 minuuttia. Regeneroiva jarrutusenergia lataa akkuja myös ajon aikana.

Koska pistokehybridimallissa on myös polttomoottori, akuille on vähemmän tilaa. Siinä on kolme akkua, yhteiskapasiteetiltaan 90 kWh, sekä sähkömoottori, jonka teho on 115 kW. Lataaminen tyhjästä 80 prosenttiin kestää noin 35 minuuttia, ja regeneroivan jarrutuksen lisäksi akkua voi ladata myös kuormattaessa ja kuormaa purettaessa. Sähkötoimista voimalinjaa täydentää 280–360 hevosvoiman polttomoottori. Sähkötoimisena auto kulkee täydellä varauksella n. 60 km.

Molemmat autot ovat sähkökäyttöisinä hiljaisia, ja kun täyssähkökuorma-auton vääntömomentti on jopa 2200 Nm, ajokokemus on hyvin erilainen ja jännittävä. ”Tiedämme, että autot kiinnostavat monia sekä nuoria että kokeneita kuljettajia sen vuoksi, että he haluavat myötävaikuttaa kestävään kuljetustoimintaan mutta myös siksi, koska he haluavat kuulua näiden tulevaisuuden ajoneuvojen ensimmäisiin käyttäjiin.

Aiheet

Kategoriat


Scania on maailman johtavia kuljetusratkaisujen tarjoajia. Viemme yhdessä kumppaneidemme ja asiakkaidemme kanssa kuljetustoimintaa kestävämpään suuntaan. Vuonna 2019 toimitimme asiakkaillemme 91 700 kuorma-autoa, 7 800 linja-autoa sekä 10 200 teollisuus- ja merimoottoria. Nettomyynti oli yli 152 mrd. SEK (lähes 15 mrd. EUR), josta palvelumyynnin osuus oli n. 20 prosenttia. Vuonna 1891 perustetulla ja yli 100 maassa toimivalla Scanialla on n. 51 000 työntekijää. Tutkimus- ja tuotekehitystoiminta on keskitetty Ruotsiin; sitä harjoitetaan myös Brasiliassa ja Intiassa. Tuotanto tapahtuu Euroopassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Aasiassa; Afrikassa, Aasiassa ja Euraasiassa on myös alueellisia tuotantokeskuksia. Scania kuuluu TRATON SE -konserniin. Lisätietoja osoitteessa: www.scania.com

Yhteyshenkilöt

Olli Heikkinen

Olli Heikkinen

Lehdistön yhteyshenkilö Markkinointipäällikkö +358 10 555 5254
Mika Jukkara

Mika Jukkara

Tuotepäällikkö +358 400 900 170

Liittyvä sisältö

ARC:n uudet täyssähköiset Scaniat kulkevat päästöttömästi Kööpenhaminassa

Scania toimittaa yli 100 täyssähkökuorma-autoa Kööpenhaminan kaupungin jäteyhtiö ARC:lle

Scania toimittaa ainakin 78 täyssähköistä L-sarjan kuorma-autoa Amager kierrätysyhtiölle (ARC) Kööpenhaminan kaupungin jätteenkäsittelyyn. Kauppaan kuuluu lisäksi 23 auton optiohankinta. Kaksi ensimmäistä autoa on jo toimitettu joulukuussa 2021. Täyssähköiset Scanian jätteenkeräilyautot ovat osa Kööpenhaminan tavoitetta tulla ensimmäiseksi hiilineutraaliksi pääkaupungiksi vuoteen 2025 mennessä.

Ensimmäiset uudet täyssähköiset Scania Citywide linja-autot tulevat Lahteen

Scanian ensimmäinen täyssähkölinja-autojen toimitus Lahteen

Scanian ensimmäiset täyssähköiset Scania Citywide BEV linja-autot toimitetaan ensi keväänä Reissu Ruoti Oy:lle Lahteen. Lahtelaiset pääsevät ensimmäisinä suomalaisina Scanian uuden sähkölinja-auton kyytiin. Scania Citywide BEV edustaa samalla uutta mallisarjaa: uusinta suunnittelua ja viimeisintä turvatekniikkaa.

Dagab Ab:lle täysin sähköistetty 64-tonninen Scania perävaunuyhdistelmä

Scania toimittaa täysin sähköistetyn 64 tonnin lämpösäädellyn perävaunuyhdistelmän Dagab Ab:lle

Dagab Ab laajentaa päivittäisiä elintarvikekuljetuksiaan sähköajoneuvoilla. Dagab käyttää Tukholmassa tällä hetkellä sekä Scanian täyssähköisiä raskaita kuorma-autoja että hybridikuorma-autoja. Näiden lisäksi Göteborgin alueella tullaan käyttämään Scanian 64-tonnista sähkökäyttöistä perävaunuyhdistelmää. Uusi yhdistelmä esitellään syksyn 2022 Elmia kuorma-autonäyttelyssä Jönköpingissä.

Scanian täyssähköinen 49-tonninen kippiauto aloittaa toiminnan LKAB:n kaivoksella

Scania toimittaa sähkökuorma-autoja LKAB:n kaivokseen Pohjois-Ruotsissa

Scanian sähköisten ajoneuvojen toiminta ja kehitys jatkuu vauhdilla. Yksi sähkökäyttöinen kippiauto toimii LKAB:n Malmivaaran kaivoksessa, ja sen rinnalla on sähkökäyttöinen nosturiauto, joka on mukautettu erityisesti näitä kaivostoimintoja varten. Tämä kehitystyö antaa Scanialle mahdollisuuden testata ja käyttää täysin sähkökäyttöisiä kuorma-autoja vaativassa maanalaisessa toimintaympäristössä.

Scania vahvisti asemiaan Suomen markkinajohtajana. Puuautoissa Scanian markkinaosuus oli yli 44%.

Scania vahvisti asemiaan raskaiden kuorma-autojen markkinajohtajana Suomessa

Scania vahvisti asemiaan raskaiden kuorma-autojen markkinajohtajana Suomessa. Scanian markkinaosuus vuonna 2020 oli 38,6% raskaiden kuorma-autojen ensirekisteröinneistä. Vaihtoehtoisten polttoaineiden osuus kasvoi jätteenkuljetuksissa ja linja-autoissa. Scanian menestyksen takana Suomessa on luotettava palveluverkosto, joka vahvistuu edelleen tulevaisuudessa.

Tästä et ole kuullut mitään – Scanian täyssähköauto yllättää hiljaisuudellaan

Tästä et ole kuullut mitään – Scanian täyssähköauto yllättää hiljaisuudellaan

Scanian täyssähköinen 25P jakeluauto yllättää hiljaisuudellaan. Espoolaisen kuljetusliike Rane Logistics Oy:n ensimmäinen täyssähköinen Scania on yllättänyt sekä yrittäjän, että kuljettajan. Tehokas ja äänetön täyssähköinen jakeluauto on toimiva ratkaisu jo nyt. Ensimmäisen kahden viikon käyttökokemusten jälkeen yrittäjä Rauno Sapelson on yllättynyt pelkästään positiivisella tavalla.